Milyen anyagú bejárati ajtót válasszunk otthonunk számára

A technika fejlődésével a kizárólag fából gyártott nyílászárók mellett egyéb alapanyagok is megjelentek. A bejárati ajtó gyártása több fajta fából, műanyagból, alumíniumból, valamint beltéri használat esetén akár acélból is történhet. A fent említett három anyag kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas, az acélból készült biztonsági ajtók viszont csak belső használatra valók. A kültéri használatra is alkalmas típusok közötti választást egyéni ízlésünk, valamint a ráfordított összeg alapján is történhet.

Fa bejárati ajtók

A fabejárati ajtók elsősorban borovi fenyőből és lucfenyőből készülnek, te tölgyfából vagy egzotikus fafajtákból is elkészíthetőek. A legnagyobb számban a borovi fenyőt használják a gyártás során. A borovi fenyő kiváló választás kültéri felhasználás esetén is, gyakran használják vasúti talpfa vagy egyéb fa építmények készítése során is. Tartóssága és ellenálló képessége mellett rendkívül díszes, látványos nyílászárók készítésére is alkalmas, mely a természetes alapanyagok kedvelői számára nagy előnyt jelent.

A fa bejárati ajtók rétegragasztással és hossztoldással előállított faanyagból készülnek. A rétegragasztás minimálisra csökkenti az ajtó vetemedésének kockázatát, így az a nyílászáró tartósan megőrzi majd a formáját. Ezzel kiküszöbölhető deformálódás miatt rossz zárás, illetve a nehéz használat.

A borovi fenyőből készült bejárati ajtók bármilyen épület típus esetében kiválóan használhatóak. A felületkezelésük során ellátják az időjárás és kártevők elleni védelemmel, így sokáig megőrzik majd állapotukat. A kezelés során lehetőségünk van egy listáról kiválasztott színnel, vagy pedig egy színes, áttetsző lakkal történő kezeléssel ellátni az ajtó felületét. Amennyiben a fa bejárati ajtó mellett döntünk, érdemes figyelembe venni azt is, hogy 7-8 évente a felületkezelést meg kell majd ismételni.

Műanyag bejárati ajtók

A műanyag bejárati ajtók nem rendelkeznek akkora múlttal, mint a fából készült társaik, ám számos előnyös tulajdonságuknak köszönhetően sokan döntenek mellettük. A műanyag bejárati ajtók gyártása PVC-ből készült, üreges belsejű profilokból történik. A profilok belsejében található légkamrák száma az ajtó profilvastagságának függvénye. A kamrákban található levegő biztosítja a megfelelő hőszigetelést az ajtó számára, melyet az ajtó és a keret közt elhelyezett gumitömítések egészítenek ki.

A műanyag bejárati ajtók festésére nincs szükség sem a gyártáskor, sem pedig később, így nem csak olcsóbbak, hanem nekünk sem kell majd gondoskodni az újrafestésükről. Az ajtó anyaga ellenálló az időjárás káros elemeivel szemben, emellett a korrózió miatt sem kell majd aggódnunk. A fentebb említett előnyös tulajdonságok mellett a kedvező áruk is hozzájárulnak a műanyag bejárati ajtók sikeréhez.

Alumínium bejárati ajtók

Az alumínium bejárati ajtók tartósságának egyik kétségbe vonhatatlan bizonyítéka, hogy hivatalok, gyárak, valamint irodák esetében is nagyon gyakran kerülnek kiválasztásra. Otthonunk bejárati ajtója nap-mint nap folyamatos és rendszeres használatnak van kitéve. Az alumínium ajtók gond nélkül képesek még a fent említett intézmények forgalmának kiszolgálására is. Ennek következményeképp otthonunk számára több mint elegendő lesz az ajtó élettartama.

Az alumínium bejárati ajtók a drágább nyílászárók közé tartoznak, de a tartósság, a masszív felépítés, valamint a megbízhatóság mellett exkluzív megjelenést is kölcsönöznek az épület számára. A megrendeléskor a RAL színskála bármelyik árnyalata a rendelkezésünkre áll, így nagyon könnyen megtalálhatjuk a nekünk tetsző színt.

Acél biztonsági ajtók

Az acél biztonsági ajtók gyártása során a biztonság kerül előtérbe a legnagyobb mértékben. Ezek a nyílászárók a legmagasabb védelmet nyújtják otthonunk számára, melyek jelentősen megizzaszthatják a betörőket. A biztonsági ajtó egy masszív és nehéz szerkezet, amely egy acél vázból álló kerethez rögzített acéllemezekből, valamint fejlett zárszerkezetből áll. Az acél merevítések keresztben, illetve hosszában is végigfutnak az ajtón, a tartópántok pedig süllyesztve kerülnek felszerelésre. Utóbbinak köszönhetően nem lehet felfeszíteni az ajtót.

Habár nem létezik olyan ajtó, amely feltörhetetlen, ezeknek a nyílászáróknak a feltörése nem csak nehéz és sokáig tart, de hatalmas lármával is jár. A legtöbb esetben a betörő bele se kezd a műveletbe, mivel nagyon nagy a lebukás esélye.