Kültéri fa ajtó

A családi házakat, valamint a több lakással ellátott nagyobb lakóépületeket a külvilágtól egy kültéri ajtó választja el. A lakók ezeken keresztül érkeznek haza, vagy pedig távoznak otthonukból. Ezek az ajtók rendszeresen nagy igénybevételnek vannak kitéve, így fontos hogy a szerkezet képes legyen ezt elviselni. A használat mellé az időjárás hatásai is folyamatosan érik az ajtó felületét, ezért a kültéri fa ajtó felületét minden esetben el kell látni a megfelelő védelemmel.

Kültéri fa ajtó gyártása

A kültéri fa ajtók a technika fejlődésének köszönhetően számos fejlesztésen estek át az idők során, így tartósabb, megbízhatóbb és biztonságosabb nyílászárók készülhetnek. A modern gyártási és szárítási eljárásoknak köszönhetően az ajtók sokkal tovább ellenállnak az őket érő hatásoknak, a felületkezelés pedig megvédi a külső állapotukat is.

Régebbi típusú épületekben a szabványok változása miatt a legtöbb esetben egyedi méretű ajtó szükséges. Az egyedi ajtók előállítása hosszabb időt vesz igénybe, valamint általában drágábbak is, de garantálható a tökéletes méretű nyílászáró.

Mivel a kültéri ajtók folyamatosan ki lesznek majd téve a természet hatásainak, így a kültéri fa ajtóknál nagyon fontos a megfelelő védelem felvitele. A rétegragasztott borovi fenyőből készült ajtók tartósan ellenállóak a vetemedésnek, így hosszú ideig megőrzik az alakjukat, formájukat. A kültéri fa ajtó összes elemét az összeszerelés előtt lefestik, így az ajtó nehezen hozzáférhető részei is védettek lesznek majd.  A kültéri ajtó felületének épsége megőrizhető, ha a felületkezelést, 7-8 évente megújítjuk.

A borovi fenyőből készült kültéri fa ajtókat rétegragasztott, hossztoldással előállított faanyagból állítják elő. A hossztoldott alapanyag készítése során a lecekből kivágják a hibás részeket, a megfelelő minőségű részeket pedig összetoldják, majd pedig eldolgozzák. Toldás nélküli anyagból is elkészíthető a kültéri fa ajtó, ám ebben az esetben a megfelelő alapanyag ritkasága miatt az áruk némileg magasabb lesz majd.

A kültéri fa ajtó elkészítése több méretben is lehetséges. Méretüket az épületben kialakított falnyílás határozza meg. Ez a falnyílás lehet szabványméretű, valamint ettől eltérő is. Az egyedi méretű falnyílások esetében egyedi gyártású fa ajtók gyártására van szükség.

A szabványméretű fa bejárati ajtók gyártása a sokkal költséghatékonyabb, mivel tömegesen történik, ezáltal nem csak olcsóbb, hanem gyorsabb is a folyamat. A szabványméretben elkészített kültéri fa ajtók a legtöbb modern épület falnyílásaival megegyező méretben készülnek, így a beépítésük során nincs szükség a falnyílás méreteinek változtatására.

Kültéri fa ajtó típusai

Napjainkban már rengeteg féle ajtó létezik, így szinte bármilyen igényre lehet megoldást találni. A hagyományosnak számító egyszárnyas fa ajtók mellett már kétszárnyas, vagy akár dupla ajtós kivitelű nyílászárókat is választatunk.

A kétszárnyú kültéri fa ajtó sokkal nagyobb mozgásteret biztosíthat számunkra a nagyobb méretű tárgyak ki-be mozgatása során. Ezzel nagymértékben csökkenthetjük a pakolás közben történő sérüléseket, megóvva ezzel a nyílászáró, valamint a mozgatott tárgy épségét. A kétszárnyú kültéri fa ajtó szimmetrikus, valamint aszimmetrikus kivitelben is készülhet. Előbbi két egyforma méretű szárnnyal kerül felszerelésre, utóbbi esetében pedig az elsődleges szárnyat egy keskenyebb kivitelű nyíló egészíti ki.

Amennyiben a falnyílások szélessége lehetővé teszi, akkor a régi kétszárnyas bejárati ajtónk helyére egy hagyományos, egyszárnyas ajtó is beépíthető. Ebben az esetben oldal vagy felülvilágítókkal ellátott változatot is választhatunk otthonunk számára. Az oldalvilágítók sokkal látványosabbá teszik a bejárati ajtót és környékét, az előszoba számára pedig jóval nagyobb mennyiségű fényt biztosít. Ez a közérzetünk javítása mellett a helységet is tágabbá teheti.

Az oldal és felülvilágítók fix, illetve nyitható kivitelben is kialakíthatóak. A fix kivitel esetén az üveg kizárólag esztétikai szerepet lát el, az üveg típusától függően pedig az ablakon történő kilátást is lehetővé teszi. A nyitható kivitelű oldal és felülvilágítók a helység szellőztetését is lehetővé teszik, méghozzá az ajtó nyitása nélkül.